Nasi Saydiya... Subhanallah..sedap sangat


Assalamualaikum, posting umi kali ini berkenaan salah satu nasi yang terkenal di Arab Saudi. Sekali pandang macam ditambah kicap saja, tapi sebenarnya Nasi Saydiya ni bukan nasi berkicap, warna rempahnya saja membuatkan nasi ini seolah ditambah kicap. 
Sedap nasinya dimakan pula dengan sotong dan udang goreng tepung ala ala kedai makan Thailand.
Lauk utamanya adalah ikan goreng rangup yang MasyAllah memamg sedap. Lebih sedap makan panas panas di tepi laut...aduhh dia punya nikmat payah nak cerita. Umi dan family selalu makan di restoran dekat port di Balad Yanbu. Yang bestnya bila pergi ja mesti ada seorang pekerja Indonesia buatkan sambal cabai rawit, fuhhh memang terangkat dan bertambah tambah makan bila cicah ikan goreng dengan sambal. Macam mana nak makan nasi ni????
Nasi ni dimakan bersama air asam jawa dan laban, susu masam ala ala yogurt gitewww...ada pulak hirisan bawang besar, memang menaikkan selera. Dah hampir 10 tahun di bumi Saudi umi masih tak nak belajar masak nasi ni sebab di kedai lebih sedap..☺️

Air asam jawa, limau, bawang besar, yogurt, cabai pedas
Teringat sotong dan udang goreng tepung di Hatnyai
Nasi saydiya makan bersama ikan goreng garing.


Comments

Popular posts from this blog

Salam perkenalan dari Madain Salleh

Kisah Raya di Arab Saudi